Brand bij ouderen: 4 risicofactoren

Welke risicofactoren beïnvloeden de overlijdingskans voor ouderen ten gevolge van een woningbrand?

Brandbeveiliging woningDe Nederlandse Brandwonden Stichting, Infopunt Veiligheid en lectoraat Brandpreventie van het Instituut Fysieke Veiligheid publiceert het antwoord in deelrapport 2.

De organisaties onderzoeken de invloed van de vergrijzende bevolking op het aantal slachtoffers en hoe zij brand bij ouderen in de toekomst kunnen voorkomen. Na deelrapport twee verschijnt het derde rapport over de praktische oplossingsrichtingen.

BRAND BIJ OUDEREN

Ouderen vormen een risicogroep, bleek uit eerder onderzoek. In Nederland vinden gemiddeld 14 woningbranden per jaar plaats waarbij ouderen om het leven komen. Verschillende oorzakelijke factoren spelen hierbij een rol. Deels hebben ouderen vooraf aan de brand al een grotere kans om te overlijden. Maar er zijn ook andere risicofactoren, blijkt uit dit onderzoek.

4 RISICOFACTOREN

1. Ouderen blijven langer in hun eigen huis wonen

Veel brandwonden worden veroorzaakt door verouderde woningen, verouderde elektrische bedrading, slecht onderhouden- of defecte apparatuur, een ophoping van spullen, verkeerd gebruik van elektrische dekens, mobiele elektrische kachels, het in de brand vliegen van kleding bij koken en het feit dat ouderen eerder geneigd zijn om zichzelf of spullen te dicht bij een vuurbron te plaatsen.

2. Ouderen hebben minder vaak een rookmelder

Als meest risicovolle situatie komt uit het rapport naar voren: ‘Een alleenstaande man tijdens de winter die rookt en alcohol gebruikt, verminderd mobiel is, zich in een kleine leefruimte bevindt met veel spullen, gebruik maakt van elektrische- of gaskachels en geen werkende rookmelder heeft.

3. Ouderen vertonen vaker ‘brandveroorzakend gedrag’

Roken is één van de meest belangrijke veroorzaker van fatale woningbranden bij ouderen. Ouderen vallen tijdens het roken in slaap, letten niet op als ze roken of gooien ‘onachtzaam’ hun peuk weg. Ook kleding of brandbare spullen te dicht bij elektrische kacheltjes houden, behoort tot een grote risicofactor. Daarnaast geldt ‘onachtzaam koken‘ en ‘kleding te dicht bij de hittebron plaatsen’ tot een risicofactor.

4. Ouderen hebben enige fysieke en cognitieve beperkingen

De fysieke en cognitieve beperkingen van ouderen spelen hen parten wanneer er brand uitbreekt. Hun reactie is vertraagd na brandsignalering: ouderen ruiken en zien minder goed; reageren minder snel als ze de brand hebben ontdekt en vluchten vervolgens langzaam uit huis.

Bron: brandveilig.com

Wat kunt u zelf nog meer aan brandbeveiliging doen?

Rookmelders, blusdekens, handbrandblussers adviseren wij altijd in huis te hebben. Op deze manier wordt u tijdig gewaarschuwd en kunt u direct actie ondernemen. Maar wat als u niet thuis bent? Wasdrogers, televisies en computers die standby staan maar ook zeker kortsluiting in de meterkast veroozaken brand.

Bron-brandbeveiliging met een af-x fireblocker, 24/7 stand-alone & fail-safe

De meeste branden ontstaan in apparatuur. Ongezien. Ongemerkt. En daardoor niet of veel te laat ontdekt. De innovatieve brandbestrijdingssystemen van af-x fire solutions werken als enige wél van binnenuit. Precies op de plek die tot nu toe niet te beveiligen was: direct bij de brandhaard in apparatuur.

De af-x brandblussystemen zijn bedoeld om een brand in een vroegtijdig stadium te ontdekken, te alarmeren en te blussen en een standtijd te creëren zodat na de brand geen herontsteking kan plaatsvinden.
Doordat de aerosol een vaste stof is, kunnen wij brandblussers leveren in diverse maten. Zo zijn de kleine units uitermate geschikt voor bron brandbeveiliging zoals PC’s, machines en meterkasten. De grotere units zijn speciaal geschikt voor de beveiliging van hele ruimtes als kantoren, server- of opslagruimtes.

Via onderstaande liks kunt u meer informatie vinden over aerosol brandbeveiliging en de toegevoegde waarde.

Voor vragen en vrijblijvend advies bel nu +31 (0)20 20 50 484 of vul het contactformulier in en dan nemen wij contact met u op! Mailen kan natuurlijk ook! info@af-x.com

 

      

Reactie
Reageer hieronder direct op het bovenstaande bericht.
Uw E-mailadres is noodzakelijk om uw reactie te kunnen verwerken.
Naam
Telefoon
E-mailadres *
Reactie  *