Over af-x Offerte aanvragen

Stalbranden voorkomen?

“180 branden en meer dan anderhalf miljoen doden”

180 branden en al meer dan anderhalf miljoen dieren overleden door stalbranden in de afgelopen tien jaar en dit aantal zal dit jaar naar verhouding weer sterk groeien.

Waar in heel 2016 24 stalbranden hebben plaatsgevonden staat de teller voor 2017 al op 18 en zal dus het aantal branden flink stijgen.

Extra brandveiligheidsmaatregelen om stalbranden te voorkomen

Een schreeuw om extra maatregelen, onderzoeken  en studies naar mogelijk oplossingen. Wakker dier wil het volgens hun website het samen doen en vraagt de politiek:

  • Scherpere wetgeving van de overheid.
  • Veiligere stallen, met o.a. brandwerende muren, goede bluswatervoorzieningen en  branddetectie. verplichte sprinklers
  • Onderzoek naar nieuwe technieken zodat dieren kunnen vluchten bij brand.

Oorzaak van stalbranden

Als oorzaak van de brand worden vaak genoemd de elektra wat in veel gevallen verouderd is  stoffig en vaak slecht onderhouden. Ideale situatie voor het ontstaan van een brand, verse zuurstof (tocht en ventilatie), genoeg droge brandstof (kunststof, hout en hooi) en een mogelijke ontstekingsbron. Veehouders vaak familiebedrijven groeien door de jaren heen en breiden de stallen met aanbouw uit en de elektra wordt simpel door getrokken naar de volgende stal. Geld voor dure vernieuwde elektra is er vaak niet en zolang verplichte controle er niet is zullen veehouders zich niet geroepen voelen om extra geld uit te geven. Het is er immers niet.

Sprinklers een goed idee of heel duur?

De roep om verplichte sprinklers is fantastisch, maar niet realistisch. Sprinkler systemen van die omvang kosten tonnen als het met bouwkundige aanpassing niet miljoenen worden.  Men kan niet verwachten van een sector waar een geld te kort is dusdanige investeringen te maken. De wil is er en de kans op brand tot 0 reduceren kan niet, maar een grote oorzaak wegnemen zeker wel.

Hoe wel een stalbrand voorkomen?

Een steen, dier of kunststof plaat brand niet uit zichzelf een bron van ontsteking is nodig. Het is niet 100% duidelijk hoeveel, maar een grote aantal van de branden ontstaan dus in de elektra en dit zijn ruimtes die goed op zich zelf staand te beveiligen tegen relatief kleine investeringen. Het detecteren van een brand in een zo vroeg mogelijk stadium is van cruciaal belang want met de aanwezigheid zoveel brandlast ontwikkeld de brand zich in een rap tempo en is een brandweer in afgelegen gebieden altijd te laat.

Het wegnemen van 1 van de grootse oorzaken, namelijk het beveiligen bij de bron (kritische elketrapunten zoals, schakelkasten, oplaadtstations, metrkasten, acgregraten) zal dus sterk bijdrage aan het verminderen aan het aantal stalbranden. Voorbeelden van systemen die hier goed toepasbaar zijn gas blus systemen NOVEC 1230 en FM200 of aerosol systemen zoals de AF-X Fireblocker.

De meeste branden ontstaan in apparatuur. Ongezien. Onopgemerkt. En daardoor niet of veel te laat ontdekt. De innovatieve brandbestrijdingssystemen van AF-X Fire Solutions werken als enige wél van binnenuit. Precies op de plek die tot nu toe niet te beveiligen was: direct bij de brandhaard in machines of apparatuur.

Onderhoud en controle op de brandveiligheid van stallen

Naast het beveiligen van de bronnen van brand moet er volgens ons een verplichting komen op jaarlijkse controle.

Wat wij kunnen betekenen? Bel +31 (0)20 20 50 484 of vul het onderstaande contactformulier in.

 

             

Reactie

Bekijk hier onze privacy voorwaarden

Akkoord *

Vraag het aan af-x

af-x fire solutions - specialist in brandpreventie en brandbeveiliging

Voor vragen en vrijblijvend advies op maat bel nu +31(0)20 20 50 484 of vul het contactformulier in en dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op!

+31(0)20 20 50 484 Maak een afspraak

Voorkom brand direct bij de bron
+31(0)20 20 50 484 Contact