Over af-x Offerte aanvragen

Deze maand in de rubriek 360° van EvoFenedex op bezoek bij de makers van brandblussers die een beginnende brand met nanodeeltjes in de kiem smoren.

BLUSSEN ZONDER WATER

Blussen zonder water deze week in EVOFENEEX

Rocket science om branden te blussen. In industriegebied Moerdijk produceert APP (Aerospace Propulsion Products) raketbrandstof en ontstekers voor raketten die de ruimte worden ingeschoten. Anders dan brandstoffen voor voertuigen is raketbrandstof een vaste materie, die elektrisch ontstoken in gasvorm overgaat en voor stuwkracht zorgt. Dezelfde principes zijn te gebruiken om stofexplosies te onderdrukken of branden te blussen. Voor AF-X Systems assembleert APP de AF-X Fireblocker, een blusgenerator met in de kern een droge blusstof. Bij een brand activeert een elektrische ontsteker de reactie om droge stof om te zetten in een wolk van nanodeeltjes. Deze deeltjes blokkeren de brandreactie onmiddellijk.

“Er is een beperkte hoeveelheid blusstof nodig om een vuur direct te stoppen en vervolgschade te beperken.  minimum beperkt,” vertelt Frank Butterman, binnen het team van ondernemers verantwoordelijk voor de verkoop. “Het voordeel is dat met dit aerosol een brand is te blussen zonder dat producten of installaties verloren gaan. Gebruik je water of bijvoorbeeld schuim, dan kan je door de blusmethode een hoop schade en opruimwerk hebben. Met onze AF-X Fireblocker blijft de schade beperkt tot het object dat is verbrand. In een loods waar kunstmest in papieren zakken ligt opgeslagen blijft het meeste na een brand ook nog als kunstmest te gebruiken, in een technische ruimte gaat de techniek niet verloren. Een installatie bestaat uit een compacte blusgenerator, rook- of hittemelders en een bluspaneel. “We kijken naar het volume van de ruimte en de brandklasse en bepalen aan de hand daarvan de hoeveelheid blusstof. Om die te installeren hebben we alleen elektriciteit nodig. Pompen, gasflessen en zwaar leidingwerk zijn overbodig. Ook voorzieningen voor opvang en afvoer van van verontreinigd bluswater of schuim zijn niet nodig. Na de brand goed schoonmaken en ventileren is genoeg.”

Schade beperken

De AF-X Fireblocker is bruikbaar voor veel de meeste branden. Alleen metaalbranden zijn er niet mee te blussen, zegt Butterman. En lithium-branden?  “Er zijn nog geen technieken om lithiumbranden te blussen. Ook onze AF-X Fireblocker kan dat ook niet. Wel kun je ervoor zorgen de brand niet snel uitbreidt, beheersen en extra evacuatietijd bieden, maar als er in een auto, heftruck een lithium brand ontstaat, dan kan je die vaak als verloren beschouwen. Je kunt dus tijd winnen om te zorgen dat de omgeving gespaard blijft. Fietsenverkopers of verhuurders kunnen de batterijen in een container plaatsen en met een AF-X Fireblocker systeem wordt men gealarmeerd kan men die situatie beter beheersen en de schade beperken. Hij legt uit dat de AF-X Fireblockers toe te passen is in ruimtes die niet helemaal hermetisch zijn afgesloten. Doordat het activeren van een generator drukloos is mag de ruimte de lekverliezen hebben. De nanodeeltjes van de AF-X Fireblocker vullen de ruimte als een wolk en dat kan in ruimtes tot wel 10-12 duizend kubieke meter.

De AF-X Fireblocker is bruikbaar voor veel de meeste branden.Export

Butterman vertelt dat het bedrijf in 1999 is begonnen als distributeur van aerosol blustechniek. Na tien jaar was de kennis zover uitgebreid dat een wensenlijst met verbeterpunten naar de belangrijkste producent werd gestuurd. “Toen de reactie was dat zij geen verbeteringen nodig vonden, besloten we zelf te gaan produceren. Dat bleek achteraf gezien zo makkelijk niet. Van concept tot gereed product is een traject van zo’n 6 jaar geweest. Een Nederlandse professor ontwikkelde het recept van de vaste blusstof. In 2012 kwamen we in contact met APP, dat bezig was om de kennis van ruimtevaarttechniek beschikbaar te maken voor de industrie. Vier jaar later konden we de eerste AF-X Fireblocker internationaal introduceren.

Het bedrijf rolt de verkoop van blusgeneratoren internationaal uit. “De AF-X Fireblockers zijn te vinden in gebouwen van de overheid, havenbedrijven en in schepen en zijn in gesprek met importeurs van magazijntechniek. In Nederland werken we met een netwerk van zestig installateurs en exporteren inmiddels naar twaalf landen binnen en buiten de EU. Ons doel is om er elk jaar vijf tot tien landen aan distributienetwerk toe te voegen. We zoeken actief naar distributeurs die met ons hun markt ontwikkelen en die ons product met kennis kunnen installeren. Wij stoppen daarom veel tijd in het opleiden van onze distributeurs.  Een beetje trots vertelt hij dat het een Nederlands product is. “We produceren dit in eigen land en het is ontwikkeld met veel hulp Nederlandse experts en kennisinstituten.  Met de AF-X Fireblocker worden blussystemen effectiever, eenvoudiger en betaalbaar.

Bron: EvoFenedex

AF-X Fireblocker

ArianeGroup produceert exclusief de AF-X Fireblocker NANO-serie. ArianeGroup komt voort uit de gedeelde ambitie van AIRBUS en SAFRAN om de Europese ruimtevaartindustrie naar het hoogst mogelijke niveau te brengen, maar nu ook op het gebied van brandbeveiliging.

Voor vragen en vrijblijvend advies bel nu +31 (0)20 20 50 484 of vul het contactformulier in en dan nemen wij contact met u op! Mailen kan natuurlijk ook! info@af-x.com

 

Reactie

Bekijk hier onze privacy voorwaarden

Akkoord *

Vraag het aan af-x

af-x fire solutions - specialist in brandpreventie en brandbeveiliging

Voor vragen en vrijblijvend advies op maat bel nu +31(0)20 20 50 484 of vul het contactformulier in en dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op!

+31(0)20 20 50 484 Maak een afspraak

Voorkom brand direct bij de bron
+31(0)20 20 50 484 Contact