Over af-x Offerte aanvragen

Brandbeveiliging bij opslag gevaarlijke stoffen (PGS-15 ruimtes)

Sinds de brand in Moerdijk is er veel te doen geweest op gebied van brandveiligheid voor het opslaan van gevaarlijke stoffen.

Dergelijke opslagen moeten conform de richtlijn "Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen deel 15" (PGS-15) worden beveiligt tegen brand. Afhankelijk van het geëiste beveiligingsniveau wordt er een beheers of blussysteem geëist.

Er komt veel op u af

Als bedrijf met een PGS-15 ruimte komt er bij het aanvragen van diverse vergunningen veel op u af. In algemene zin dient in eerste instantie een uitgangspuntendocument te worden opgesteld waarin de ‘eisen’ staan beschreven waaraan het brandbeveiligingssysteem moet voldoen.

Dit uitgangspuntendocument dient te worden beoordeeld door een daarvoor geaccrediteerde instantie. Zowel het uitgangspuntendocument als de beoordeling dienen door bevoegd gezag te worden geaccordeerd.

“Allereerste stadium geblokkeerd”

1 vonk kan cruciaal zijn, dus van belang is om de brand in een zo’n vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Bij conventionele systemen wordt er een element uit de branddriehoek weggenomen. De blussende werking van de af-x systemen is intelligenter.

Onderliggend in een branddriehoek is er namelijk sprake van een brandvijfhoek, de mengverhoudingen en de katalisatie spelen een belangrijke rol. Op moleculair niveau is brand niets anders dan een chemische reactie. Binnen die chemische reactie zweven instabiele moleculen rond. Deze instabiele moleculen worden ook wel vrije radicalen genoemd.

Bij activering van de af-x blussystemen gaat de aërosol direct een verbinding aan met deze vrije radicalen. De aërosol zorgt dan weer voor stabiele moleculaire verbindingen. Zo wordt de brand dus in het allereerste stadium geblokkeerd zonder koude schokken en zonder zuurstof verdrijving.

Extra voordelen voor PGS-15 ruimtes 

Los van de snelle en effectieve blussing brengt het af-x brandblussysteem extra voordelen met zich mee.

 • Geen leidingwerk
 • Geen blusschade
 • Lage onderhoudskosten en lange levensduur.
 • Geen lekbakken
 • Geen wateropslag of gebruik 

Bronbeveiliging

In PGS-15 ruimtes die reeds voorzien zijn van een brandblusinstallatie is het mogelijk om de brandbeveiliging te optimaliseren door de bronnen van brand te beveiligen. Zo voorkomt u dat uw brandblusinstallatie wordt geactiveerd en dat dit enorme blusschade kan veroorzaken.

Bronnen van brand die uitstekend met de kleinere en stand alone systemen van af-x fire solutions te beveiligen zijn, zijn onder andere: apparatuur, computers, schakelkasten of bijvoorbeeld VLT's en accu-laadstations.

Kwalitatief hoogwaardige brandblussystemen

De AF-X Fireblocker is ontworpen, ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met SAFRAN - Aerospace Propulsion Products B.V en conform de volgende richtlijnen en normen:

 • CEN/TR 15276-1:2009 (E)
 • UL 2775 and NFPA 2010
 • IMO 1270
 • ADR

PEUTZ heeft verschillende accreditaties en is goedgekeurd als testfaciliteit voor aerosol brandblussystemen door zowel Underwriter Laboratories (UL) en Kiwa (ISO 15779 en CEN / TR 15276-1) om testen uit te voeren op basis van hun respectievelijke richtlijnen en standaarden.

Daarom heeft AF-X PEUTZ gevraagd voor de producttesten en de documentatie hiervan.
Het doel van deze testen en documentatie is om de kwaliteit van de AF-X Fireblocker te garanderen.
Alle testen van de AF-X Fireblocker zijn uitgevoerd in lijn met de volgende normen:

 • UL 2775;
 • CEN/TR 15276-0:20019;
 • NEN-ISO 15779.

Voor een impressie van onze productiepartner Aerospace Propulsion Products B.V (een TNO bedrijf en sinds 2014 onderdeel van de SAFRAN GROUP):

SAFRAN - APP introductie

SAFRAN-APP & AF-X

Gratis QuickScan Brandveiligheid banner

Voor vragen of een vrijblijvend advies op maat bel dan nu +31 (0)20 20 50 484 of vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Reactie

Bekijk hier onze privacy voorwaarden

Akkoord *

Vraag het aan af-x

af-x fire solutions - specialist in brandpreventie en brandbeveiliging

Voor vragen en vrijblijvend advies op maat bel nu +31(0)20 20 50 484 of vul het contactformulier in en dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op!

+31(0)20 20 50 484 Maak een afspraak

Voorkom brand direct bij de bron
+31(0)20 20 50 484 Contact