Over af-x Offerte aanvragen

Brandbeveiliging Scheepvaart

Nooit meer brand aan boord!

Al vele jaren beveiligt af-x fire solutions schepen tegen brand met aerosolen producten. Er zijn diverse redenen waarom een schipper of een eigenaar kiest voor de systemen van af-x fire solutions. Soms zijn het eenvoudigweg de lagere kosten ten opzichte van andere systemen. Vaak zijn het echter andere redenen zoals de compactheid van het systeem. Het neemt vrijwel geen ruimte in beslag en ruimte is aan boord een schaars goed. Ook het veel lichtere gewicht ten opzichte van de andere beschikbare systemen speelt een rol. Soms zijn schippers gewoon het gedoe van de drukflessen zat, soms is het de minimale gevolgschade die er bij een eventuele blussing is.
De meestgenoemde redenen zijn echter: Het levert een directe bijdrage aan een beter milieu en het is simpelweg de meest veilige oplossing.

Brandblussystemen in alle maten

De af-x fire solutions brandblussystemen werken niet op basis van een gas of een vloeistof, maar op basis van een vaste stof. Dat betekent dat wij onze brandblussystemen zo groot kunnen maken dat ze voor iedere ruimte geschikt zijn. Tegelijkertijd kunnen we een brandblussysteem ook zeer klein maken. Daardoor kunnen ze direct in machines en apparaten, bij eventuele bronnen van brand, geplaatst worden. Naast de verplichte toepassingen zien wij meer en meer schippers die, op basis van hun kennis van het schip, een aantal kleine maar brandgevaarlijke ruimten of apparaten beveiligen. Wij moedigen dit ook van harte aan omdat juist deze kleine extra aanvullingen op het grotere veiligheidsplan in de praktijk brand en schade aan boord voorkomen.

Blussende werking en brandklassen

Blussen op moleculair niveau. Bij conventionele systemen wordt er een element uit de branddriehoek weggenomen. De blussende werking van de af-x systemen is intelligenter. Buiten de branddriehoek spelen ook de mengverhoudingen en de katalytische werking een belangrijke rol. Op moleculair niveau is brand niets anders dan een chemische reactie. Door warmteontwikkeling ontstaan instabiele moleculen (zgn. vrije radicalen). Bij activering van de af-x blussystemen gaat de aërosol-nevel direct een verbinding aan met deze vrije radicalen. De aërosol zorgt dan weer voor stabiele moleculaire verbindingen. Zo wordt de brand dus in het allereerste stadium geblokkeerd: zonder koude schokken en zonder zuurstof verdrijving.

De systemen van af-x fire solutions zijn geschikt voor blussing van branden in de brandklassen A, B, C en F. Bovendien zijn de af-x fire solutions systemen uitermate geschikt voor de beveiliging van elektrische installaties tot 75.000 Volt.

 

Gratis QuickScan Brandveiligheid banner

 

GEEN koude schok

Bij een blussing met een gas wordt door de omzetting van de vloeistof in de cilinders naar blusgas enorm veel energie aan de omgeving onttrokken. Dit leidt vaak tot een koude schok. Hoewel dit een onderdeel is van de blussende werking van het gas, kan het ook leiden tot aanzienlijke schade. De gevolgen zijn voorspelbaar. Omdat bij de blussing met een droge aërosol zoals hierboven beschreven geen omzetting van vloeistof naar gas plaatsvindt, ontstaat er ook geen koudeschok. Daarmee wordt enorme schade voorkomen.

GEEN zuurstof verdrijving

Door de unieke werking bij een blussing met de af-x fire solutions systemen wordt de zuurstof niet weggenomen, maar vastgezet in nieuwe stabiele verbindingen. Blussen met een aërosol is dus veilig voor verblijf van personen en dieren omdat er geen zuurstof onttrokken wordt. Desalniettemin raden wij altijd aan een ruimte waarin brand is ontstaan te evacueren voordat tot blussing wordt overgegaan.

GEEN scheepsbouwkundige voorzieningen of aanpassingen

Het brandblussysteem is eenvoudig te installeren en vergt geen scheepsbouwkundige voorzieningen of aanpassingen wat direct resulteert in:

 • Geen leidingwerk
 • Wanden en waterdichte schotten blijven intact
 • Geen overdrukkleppen
 • Geen aparte ruimte voor cilinders
 • Kostenbesparingen

Praktisch geen onderhoud, maximale vaartijd

De brandblussystemen van af-x fire solutions zijn drukloos, hierdoor is onderhoud beperkt. De systemen worden voor minimaal 15 jaar gegarandeerd. Dat maakt een kostenvergelijking met andere systemen wel zeer eenvoudig. Daarnaast ligt u niet onnodig voor onderhoud of vervanging aan wal.
Enkele voordelen op een rij:

 • Snelle detectie en zeer effectieve blussing
 • Schip blijft inzetbaar, geen tijdverlies aan wal
 • Geen blusschade
 • Milieu vriendelijk
 • Eenvoudige installatie
 • Neemt zeer weinig ruimte in beslag
 • Relatief weinig gewicht
 • Geen bouwkundige voorzieningen of aanpassingen
 • Weinig onderhoud
 • Niet schadelijk voor mensen of apparaten
 • Volledige systeem in RVS behuizing uitgevoerd
 • Financieel aantrekkelijk
 • 15 jaar gegarandeerd
 • Blusunits wereldwijd vervangbaar

Kwalitatief hoogwaardige brandblussystemen

De AF-X Fireblocker is ontworpen, ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met SAFRAN - Aerospace Propulsion Products B.V en conform de volgende richtlijnen en normen:

 • CEN/TR 15276-1:2009 (E)
 • UL 2775 and NFPA 2010
 • IMO 1270
 • ADR

PEUTZ heeft verschillende accreditaties en is goedgekeurd als testfaciliteit voor aerosol brandblussystemen door zowel Underwriter Laboratories (UL) en Kiwa (ISO 15779 en CEN / TR 15276-1) om testen uit te voeren op basis van hun respectievelijke richtlijnen en standaarden.

Daarom heeft AF-X PEUTZ gevraagd voor de producttesten en de documentatie hiervan.
Het doel van deze testen en documentatie is om de kwaliteit van de AF-X Fireblocker te garanderen.
Alle testen van de AF-X Fireblocker zijn uitgevoerd in lijn met de volgende normen:

 • UL 2775;
 • CEN/TR 15276-0:20019;
 • NEN-ISO 15779.

Voor een impressie van onze productiepartner Aerospace Propulsion Products B.V (een TNO bedrijf en sinds 2014 onderdeel van de SAFRAN GROUP):

SAFRAN - APP introductie

SAFRAN-APP & AF-X

Indien u vragen heeft of op zoek bent naar vrijblijvend advies op maat of een deskundige begeleiding in de keuze van een juiste brandblusinstallatie voor uw schip, dan kunt u het onderstaande contactformulier invullen en nemen wij binnen 24 uur contact met u op. 

U kunt ook bellen met +31 (0)20 20 50 484

Reactie

Bekijk hier onze privacy voorwaarden

Akkoord *

Vraag het aan af-x

af-x fire solutions - specialist in brandpreventie en brandbeveiliging

Voor vragen en vrijblijvend advies op maat bel nu +31(0)20 20 50 484 of vul het contactformulier in en dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op!

+31(0)20 20 50 484 Maak een afspraak

Voorkom brand direct bij de bron
+31(0)20 20 50 484 Contact